Co jedzą biegacze: KENIJCZYCY?

25 kwietnia 2022

Kenijskie biegi długodystansowe są potęgą światową i to widać po wynikach na listach w każdym dystansie kobiet oraz mężczyzn. Większość kenijskich lekkoatletów pochodzi z ubogich rodzin. To co jedzą przez pierwsze 20 lat swojego życia jest proste i wolne od jakichkolwiek przetworzeń . Dopiero, gdy dostaną się do grupy treningowej, która ma zapewnione wyżywienie lub lepiej uda im się wyjechać z kraju do Europy lub Ameryki, gdzie zapoznają się z fastfoodami (frytki, hamburgery lub u nas w Polsce słynny kebab).

PODSTAWOWE POŻYWIENIE W KENII

Ugali: gęste puree zrobione z gotowanej (białej kukurydzy i wody. Przynajmniej raz dziennie na stole.

Sukuma wiki: ciemnozielone warzywo podobne do szpinaku. Często serwowane z ugali.

Uji: "owsianka" z prosa lub kukurydzy, często sfermentowana.

Maziwa i maziwa lala: normalne i sfermentowane mleko.

Viazi: zwykłe lub słodkie ziemniaki.

Chapati: coś jak omlet, lecz wykonane tylko z mąki i wody.

Maharagwe: fasola.

Githeri: zmiksowana kukurydza ugotowana z fasolą.

Muthokoi: podobne do githeri, ale z ziemniakami i liśćmi dyni.

Matunda: owoce, szczególnie zielone pomarańcze, banany, mango i papaje.

Chai: kenijska herbata. Liście herbaty zagotowane pół na pół w mleku i wodzie, z cukrem.

Wiemy już co jedzą, to kiedy zbieramy się ekipą do Kenii pokosztować ich posiłków? Może w końcu złamiemy 40 min. na dychę haha, z przymrużeniem oka. Mimo ich diety kenijscy biegacze są niesamowicie zdyscyplinowani, a to temat już na inny dzień.

Treningi dla biegaczy/współpraca - zapytaj: marcinwitkowski1985@gmail.com

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram