Co się dzieje w organizmie podczas wykonywania treningu wytrzymałościowego?

1 grudnia 2022

W tym artykule chciałbym poruszyć temat tego co się dzieje w organizmie biegacza podczas treningu wytrzymałościowego. Zacznijmy od tego co to jest w ogóle trening wytrzymałościowy. Jest to trening, który poprawia używanie energii z zasobów energetycznych, czyli z tłuszczy i węglowodanów, ale i również białka ale głównie z tych dwóch pierwszych.

Wybiegania

Podstawowym środkiem treningowym w biegach długodystansowych są wybiegania w pierwszym zakresie. Na podstawie moich doświadczeń trenerskich zawodnicy wykonują wybiegania o wiele za szybko, bardzo często ich na tym łapie. Myślą, że im szybciej tym lepiej. Różnica pomiędzy tempem startowym na 10 km jest u niektórych zbyt mała, a nawet zdarzą się, że tempa u początkujących biegaczy są identyczne na wybieganiach i zawodach! Ale nie o to tym chodzi. Jest to wielki błąd, jeśli myśli się na poważnie o trenowaniu biegania, oraz dodatkowo o zdrowiu. W takim razie o co chodzi, jak to robić? Nie liczy się to jak szybko będziesz biegać na wybieganiach tylko jak długo. Wolniejsze bieganie na wybieganiach daje wzrost gęstości kości i poprawia siłę mieśniową, dzięki temu jesteśmy bardziej odporni na urazy i kontuzje.
Inaczej mówiąc najpierw trzeba zwiększyć ogólną wytrzymałość biegową, siłę mięśniową i dzięki temu będzie się odporniejszym na urazy. Zwiększa się kapilaryzacja, a co to takiego? Kapilaryzacja to nic innego jak wzrost stopnia unaczynienia mięsni, dzięki temu mięśnie są lepiej natlenione. Mięśnie mają dużo kapilarów, są to cieniutke naczynia krwionośne, im więcej ich jest u biegaczy tym lepiej mięśnie są dotlenione. Wybiegania zwiększają ich ilości w mięśniach. W komórkach włóknach mięśniowych są mitochondria, czyli takie jakby małe elektrownie, które wytwarzają energię, a trening wytrzymałościowy powoduje ich zwiększenie.

Im wolniej biegniemy i długo to spalamy głównie tłuszcze, a im szybciej będziemy biec to mniej tłuszczy spalamy, a więcej węglowodanów.

Osoby, które zaczynają biegać, żeby się odchudzić robią błąd taki, że wychodzą często biegać na czczo, bo myślą, że będą lepiej spalać tkankę tłuszczową. Tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów, chcesz szybciej schudnąć? To przed treningiem należy zjeść coś z dostawą węglowodanów, jeśli im więcej tkanki tłuszczowej chcesz spalać. Dlatego nigdy nie robi się treningu na głodnego.

Dlaczego bierzemy żele energetyczne na maraton? Ponieważ dostarczamy dzięki nim dostarczamy węglowodany do naszego organizmu, a na maratonie czerpiemy energię z tłuszczy.

Co to jest punkt skrzyżowania?

U zawodników biegających długie dystanse typu półmaratony, maratony czy ultra maratony bardzo ważne jest przesunięcie punktu skrzyżowania. Już tłumaczę co to jest. Jest to obciążenie przy którym wykorzystywanie węglowodanów zrównuje się z wykorzystywaniem tłuszczu. Chodzi to to, żeby poprzez trening wytrzymałościowy ten punkt przesuwać. U danego biegacza ten punkt może się zrównać w tempie 5:00/km. Sens jest w tym, żeby ten punkt występował na coraz wyższych prędkościach.
W treningu wytrzymałościowym chodzi o zwiększenie przyswajalności tlenu. Większą podaż tlenu poprawia trenowanie siły mięśniowej, dzięki większej ilości kapilar i mitochondrium.

Współpraca: marcinwitkowski1985@gmail.com

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram