DIETA BIEGOWA

17 grudnia 2021

Stopień przyswajalności danego składnika odżywczego zależy m.in od formy chemicznej, obecności związków ułatwiających lub utrudniających wchłanianie, transport i metabolizowanie. Nie bez znaczenia jest także wiek, płeć, stan zdrowia, funkcjonowanie przewodu pokarmowego, przyjmowane leki oraz stres. Najwięcej jednak problemów przysparza biodostępność witamin i składników mineralnych. W ich przypadku dużo znaczenia ma zwłaszcza forma chemiczna w jakiej występują. Składniki mineralne są też szczególnie wrażliwe na pewne substancje które utrudniają wchłanianie, czyli m.in kwas fitynowy, kwas szczawiowy ( nie bez powodu zupę szczawiową je się z jajkiem, ponieważ białko neutralizuje nadmiar kwasu szczawiowego).

Przykłady:
- kwas szczawiowy zmniejsza biodostępność wapnia
- wapń zmniejsza biodostępność żelaza
- cynk zmniejsza biodostępność żelaza, a żelazo cynku
- Magnez zmniejsza biodostępność żelaza, a żelazo magnezu

Stres zmniejsza biodostępność magnezu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi. Kawa, herbata czy alkohol zwiększają wydalanie składników mineralnych z moczem.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram