Biegając bardzo mocno angażujemy układ kostno - stawowy oraz mięśnie.
Włókna mięśniowe wyróżniamy na trzy typy, a mianowicie:
1. Wolno kurczące się, tlenowe (typ I) - są koloru czerwonego
2. Szybko kurczące się, tlenowo - beztlenowe (typ II A) są koloru czerwonego
3. Szybko kurczące się, beztlenowe (typ II X) są koloru białego.
Omówimy nieco każdy z tych typów pod kątem treningów biegowych
A - WŁÓKNA WOLNO KURCZĄCE SIĘ - TLENOWE - pracują tylko i wyłącznie na drodze metabolizmu tlenowego, mają bardzo wysoką odporność na zmęczenie, siła skurczu jest stosunkowo mała, a średnica włókien jest niewielka.
Są koloru czerwonego, ponieważ zawierają dużo mioglobiny, czyli barwnika wiążącego tlen.
W tym włóknach jest duża ilość mitochondriów (prostym językiem można powiedzieć że to są takie małe
elektrownie, które produkują energię do pracy mięśnia).
Osoby z dominacją włókien czerwonych sprawdzą się zdecydowanie w biegach długodystansowych, jednak trudniej u nich wytrenować szybkość.
B - WŁÓKNA SZYBKO KURCZĄCE SIĘ - TLENOWO-BEZTLENOWE - praca metaboliczna na drodze tlenowej i beztlenowej. Siła skurczu i średnica włókien określa się na średnią. Mają duża odporność na zmęczenie ale już nieco mniejszą, niż włókna wolno kurczące się. Mają barwę czerwoną dzięki dość dużej ilości mioglobiny.
C - WŁÓKNA SZYBKO KURCZĄCE SIĘ - BEZTLENOWE - praca metaboliczna tylko na drodze beztlenowej.
Mają niską odporność na zmęczenie ale za to dużą większą siłę skurczu, szybkość skracania i dużą średnicę włókna. Mają niską zawartość mioglobiny i liczbę mitochondriów.
Zawodnicy z przewagą tych włókien to zazwyczaj sprinterzy.
Współpraca/plany treningowe
mail: marcinwitkowski1985@gmail.com
Zapraszam do współpracy